Van Quickenborne opent Welzijnsonthaal in Antwerps justitiepaleis (video)

Video: 

ANTWERPEN – In de grote hal van het Antwerpse Vlinderpaleis is links van de ingang een glazen huis gebouwd. Dit Welzijnsonthaal heeft binnenin drie afzonderlijke loketten en een grotere gespreksruimte. Hier kan je als bezoeker terecht voor gratis juridisch advies, stukken van de griffie en ook voor welzijnshulp.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne prees het project dat het eerste in zijn soort in een justitiepaleis is. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een bijdrage kan leveren aan een meer menselijke justitie. Want menselijke justitie betekent ook dat het eenvoudig is als men aankomt, dat men niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. En dankzij dit initiatief in Antwerpen wordt daar nu wezenlijk een verschil gemaakt,” zei de minister.

Welzijnskwesties

Een aantal jaren geleden merkte de rechtbank dat in het Vlinderpaleis veel mensen over de vloer komen die wel eens niet-juridische hulp zouden kunnen gebruiken. Maar daar was toen geen aanbod voor. “Het gaat dan vaak over mensen in een kwetsbare situatie bij wie welzijnskwesties een onderliggende rol spelen in de reden waarom zij met de rechtbank in aanraking komen,” legt projectcoördinator Steffy De Puysseleir van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) uit.

Welzijnsonthaal

De rechtbank en de parketten van het Vlinderpaleis, de Balie van de provincie Antwerpen en het CAW Antwerpen werkten daarom het project Welzijnsonthaal uit. De stad Antwerpen zorgt voor de financiering.

"Dit is een project dat het verschil zal maken ver buiten de Antwerpse grenzen", prees minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. "Het past perfect in mijn visie van een snellere, menselijkere en straffere justitie. Iedereen moet op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden en dat is wat het Welzijnsonthaal doet. Het is een aanpak die ik wil uitbreiden naar andere plaatsen. In ieder groot gerechtsgebouw, in elke provincie, moet er een welzijnsonthaal komen naar Antwerps voorbeeld."