Antwerpen eert gesneuvelde politiemannen (video)

Video: 

ANTWERPEN - "Ha, hier zijn de politiemannen van Deurne" sneert de beul van Breendonk Fernand Wyss."Eindelijk hebben we jullie en ge zult er niet goed van zijn. Het is hier de hel en ik ben de duivel." Op 14 januari 1944 wordt het volledige politiekorps van Deurne opgepakt. Van de 66 mannen worden er 43 naar Duise concentratiekampen overgebracht.Slechts acht zullen het overleven." Zo begint hoofdinspecteur Ben Michiels het verhaal over zijn grootvader die één van die acht overlevenden is (http://www.on4ckz.be/WOII/Gewone%20Belgen%20deel%203%20Jos%20Veerman.pdf).

Monument

Ter ere van hen en van alle gesneuvelde Antwerpse politiemannen tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd op 21 mei 1950 aan de Alfred Coolsstraat een herdenkingsmonument gebouwd. In het kader van de Bevrijdingsfeesten vond daar zaterdagmiddag een plechtigheid plaats.

"Nooit toegeven"

Hoofdcommissaris Patrick Van Hoof van Lokale Politie Antwerpen zei in zijn gelegeheidstoespraak dat dit monument ons eraan herinnert dat er moet gestreden worden tegen autoritaire regimes, tegen dictators en tegen terroristische groeperingen die bruut geweld en onmenselijkheden niet schuwen. "Die laatsten willen angst laten plaatsvinden in ons hart. Hieraan zullen we nooit toegeven." zei hij. "Net zoals diegenen die dat in het verleden hebben gedaan en voor wie dit monument werd opgericht, zullen wij blijven opkomen voor een maatschappij waarin éénieder gelijke rechten en kansen heeft en voor de in onze grondwet ingebedde vrijheden." benadrukte hoofdcommissaris Van Hoof.

Kransen

Verschillende personaliteiten waaronder korpschef Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever legden vervolgens kransen en bloemstukken aan de voet van het monument. 

Antwerpen eert gesneuvelde politiemannen Astad