Postgebouw Groenplaats wordt Supermercado (video)

Video: 

ANTWERPEN – Het iconische postgebouw op de Groenplaats in Antwerpen krijgt vanaf 1 oktober een tijdelijke invulling. “De eigenaar gaf ons de toelating om tot 1 mei volgend jaar het volledige gebouw in te palmen.” vertelt co-initiatiefnemer Joost Peeters.

Mercado

Hij legt uit dat het project uit twee delen bestaat. “Enerzijds transformeren we het voormalige postkantoor beneden tot een Mercado of hippe food market waar een mix aan laagdrempelige hippe streetfood, top-producten en inspirerende smaken aangeboden worden.” zegt Joost.  Hiermee krijgt Antwerpen net zoals Madrid, Kopenhagen, Londen en Amsterdam zijn eigen “foodie heaven”.

Unieke locatie

Joost noemt het voormalige postkantoor aan de Groenplaats een gedroomde locatie. “Deze iconisch plaats biedt binnen zoveel prachtige mogelijkheden en is tegelijkertijd een unieke verbinding tussen de Meir, de Wilde Zee en de Nationalestraat. Mercado wordt dé plek om met je vrienden af te spreken.” zegt hij.  

Supermercado

Maar er is meer dan alleen eten. Want de rest van het gebouw wordt omgetoverd tot een Supermercado. “Dit neoclassicistisch gebouw van 20.000 vierkante meter beschikt over fantastische grote en kleine ruimtes waar we een jaar lang allerlei pop-ups van kunst, mode en events zullen organiseren.” verduidelijkt Joost Peeters.  

Creativiteit

Schepen voor ruimtelijke ordening Rob Van de Velde is enthousiast over het initiatief. “Zo’n projecten kan ik alleen maar aanmoedigen want als stad geven we maar al te graag ruimte aan mensen die hun creatief ei kwijt willen.” zegt Van de Velde.  Volgens de schepen biedt deze ruimte tal van mogelijkheden aan jonge start-ups en aan mensen die gepassioneerd met eten bezig zijn. “Met Supermercado heeft Antwerpen er een prachtige trekpleister bij.” besluit hij.

Standhouders

Geïnteresseerde standhouders kunnen mailen naar food@super-mercado.be. Mensen die op zoek zijn naar een leuke locatie voor een event sturen best een e-mail naar events@super-mercado.be. De hedendaagse Antwerpse kunstenaar Sergio De Beukelaar werkt alvast aan een kunstwerk voor de centrale hal.

Permanent?

Eigenaar Flanders Investment Company (Fico) kocht het gebouw vorig jaar en wil het na een grondige verbouwing invullen met horeca, kantoren, boetieks en luxeappartementen. Het sluit niet uit dat het tijdelijke concept Mercado en Supermercado op termijn een permanente plek in het gebouw krijgt.

Veelzijdig gebouw

Het unieke gebouw werd in 1509 gebouwd. In de zestiende eeuw was het de residentie van een burgemeester, terwijl de bisschop er in de zeventiende eeuw een pastoraal college naartoe bracht. Van 1819 en in 1877 zetelde de rechtbank van eerste aanleg in het gebouw. In 1878 werd het pand heropgebouwd en nam De Post er zijn intrek. Tot 2015. Toen verhuisde de postloketten naar de Antwerpse Eiermarkt. Sindsdien staat het gebouw leeg. Intussen is het gebouw een beschermd monument. Zo mag aan de gevel, dat trouwens een echte herkenningspunt is in de Antwerpse binnenstad, niet worden geraakt.

Postgebouw Groenplaats wordt Supermercado