Grote rampoefening in Antwerpse haven (video)

Video: 

ANTWERPEN  - In het scenario van de rampoefening voer een fictief cargoschip, ‘Pride of Antwerp’, rond 10.30 uur het riviercruiseschip MS Joy van rederij Scylla aan in het Albertdok in de Antwerpse haven. Het riviercruiseschip werd daarbij zwaar geraakt aan de achterzijde, zonk traag weg en kon niet op eigen kracht aanmeren. Enkele van de meer dan 140 passagiers vielen door de aanvaring in het water.

Noodoproep

Na een noodoproep werden alle passagiers gered en geëvacueerd naar de kaai 196-198 van het bedrijf Belgian New Fruit Wharf (SEA-invest). De operationele fase werd afgekondigd om de reddingsoperatie en de samenwerking in goede banen te leiden.

Leerrijke oefening

Voor deze oefening kwamen de brandweer, politie, medische diensten, civiele bescherming, rampencoördinator en havendiensten in actie. Het doel was de onderlinge samenwerking tijdens crisissituaties te verbeteren.

Evaluatie

Binnen enkele dagen maken alle betrokken partijen een evaluatie van de rampoefening, om in de toekomst nog efficiënter te kunnen reageren op crisissituaties.

Deelnemers

Port of Antwerp en Stad Antwerpen organiseerden de oefening samen met de brandweer- en politiediensten, de medische diensten en civiele bescherming.

Rederij Scylla nam deel om ook haar medewerkers te laten oefenen. De MS Joy, een riviercruiseschip met een 15-tal bemanningsleden, werd door deze rederij ter beschikking gesteld.

Het bedrijf Belgian New Fruit Wharf (SEA-invest) stelde een van zijn terminals aan kaai 194-198 ter beschikking voor de evacuatie en opvang van de figuranten en deelnemers.

Het belang van riviercruises

Riviercruises zijn een belangrijke toeristische en economische activiteit voor Antwerpen. In 2019 verwacht de stad 33 zeecruises en 671 riviercruises. Goed voor respectievelijk 32.107 en 87.164 passagiers die dit jaar Antwerpen per schip bezoeken. (Dit zijn voorlopige cijfers. In de loop van het jaar zullen nog heel wat riviercruises een ligplaats boeken.) Vorig jaar ontving Antwerpen in de stadshaven en aan de Scheldekaaien 768 riviercruises, goed voor 1.545 ligdagen en 94.678 passagiers, en 26 zeecruises, goed voor 37 ligdagen en 26.313 passagiers.

Grote rampoefening in Antwerpse haven